Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kucharze z Zagłębia ponownie najlepsi na Śląsku [FOTO]

PAS, mat. prasowe
W Parku Zamkowym w Pszczynie odbyła się ostatnio XIII edycja Festiwalu Śląskie Smaki, promującego regionalną kuchnię. Najważniejszym jego punktem był niezwykle emocjonujący konkurs kulinarny, który wyłonił najlepszy kucharski duet w woj. śląskim. W tym roku ponownie bezkonkurencyjni okazali się kucharze z restauracji „Zagłębie smaku” w Holiday Inn**** w Dąbrowie Górniczej, którzy zdobyli nagrodę Złotego durszlaka. W ramach festiwalu odbyła się również Bitwa Smaków, w której udział wzięli znakomici szefowie kuchni - Remigiusz Rączka oraz Marek Furczyk. Była to prawdziwa kulinarna uczta!

W tym roku udział w konkursie wzięło 18 drużyn, w tym kucharze, którzy reprezentowali topowe restauracje z naszego województwa, rywalizując w kategorii „profesjonaliści”. Rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów. Ostatecznie jury w składzie Krzysztof Peć, Sebastian Humski oraz Grzegorz Chmielewski zdecydowało, że po raz drugi, na Festiwalu Śląskie Smaki, zwyciężyła restauracja z Dąbrowy Górniczej - Zagłębie Smaku w hotelu Holiday Inn Dąbrowa Górnicza****.

Kucharze z restauracji „Zagłębie Smaku” przygotowali zestaw dań, który nawiązywał do tradycji śląskiej, ale w nieco odświeżonej wersji.

- Jest nam bardzo miło i cieszymy się z tego, że udało się po raz drugi zdobyć pierwsze miejsce w kategorii profesjonaliści. Szef kuchni - Damian Broda oraz zastępca szefa kuchni – Sebastian Guzior przygotowali trzy potrawy konkursowe: jako przystawkę śledź Hekele, zupę wodzionkę oraz danie główne - żebro wołowe. Dania te były podane w nowoczesnej odsłonie zgodnie z najnowszymi trendami kulinarnymi. Jesteśmy dumni, że jury w skład, którego weszli znawcy kuchni, wybrało nasze dania jako zwycięskie. Spore zainteresowanie publiczności wzbudził też sposób, w jaki nasze dania były tworzone. Sebastian i Damian dzielili się swoimi pomysłami, uchylając rąbka tajemnicy ich niezwykłej sztuki kulinarnej – mówi Michał Całka, dyrektor zarządzający Holiday Inn**** w Dąbrowie Górniczej.

Dodajmy, że restauracja „Zagłębie Smaku” jest pierwszą i jedyną reprezentującą tzw. „stół zagłębiowski” na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki. W swoim menu serwuje tradycyjne dania kuchni zagłębiowskiej: zalewajkę, pieczonki oraz racuchy drożdżowe.

Wyjątkowym elementem festiwalu była emocjonująca Bitwa Smaków, w której w tym roku udział wzięli: doskonale wszystkim znany Remigiusz Rączka oraz znakomity kucharz Marek Furczyk. Panowie zmierzyli się z tematem „dzik kontra jeleń. Efekty kulinarnych zmagań kucharzy na bieżąco weryfikowała publiczność zgromadzona w pszczyńskim parku.

Festiwal „Śląskie Smaki” odbywa się od 13 lat w różnych miejscach województwa śląskiego. Promuje nie tylko kuchnię regionalną i stare dobre tradycje kulinarne, lecz przede wszystkim pokazuje, że kuchnia regionalna jest zdrowa, może być urozmaicona i smaczna.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bedzin.naszemiasto.pl Nasze Miasto