W tym roku udział w konkursie wzięło 18 drużyn, w tym kucharze, którzy reprezentowali topowe restauracje z naszego województwa, rywalizując w kategorii „profesjonaliści”. Rywalizacja była naprawdę zacięta, a wyniki drużyn różniły się zaledwie o kilka punktów. Ostatecznie jury w składzie Krzysztof Peć, Sebastian Humski oraz Grzegorz Chmielewski zdecydowało, że po raz drugi, na Festiwalu Śląskie Smaki, zwyciężyła restauracja z Dąbrowy Górniczej - Zagłębie Smaku w hotelu Holiday Inn Dąbrowa Górnicza****.
Kucharze z restauracji „Zagłębie Smaku” przygotowali zestaw dań, który nawiązywał do tradycji śląskiej, ale w nieco odświeżonej wersji.
- Jest nam bardzo miło i cieszymy się z tego, że udało się po raz drugi zdobyć pierwsze miejsce w kategorii profesjonaliści. Szef kuchni - Damian Broda oraz zastępca szefa kuchni – Sebastian Guzior przygotowali trzy potrawy konkursowe: jako przystawkę śledź Hekele, zupę wodzionkę oraz danie główne - żebro wołowe. Dania te były podane w nowoczesnej odsłonie zgodnie z najnowszymi trendami kulinarnymi. Jesteśmy dumni, że jury w skład, którego weszli znawcy kuchni, wybrało nasze dania jako zwycięskie. Spore zainteresowanie publiczności wzbudził też sposób, w jaki nasze dania były tworzone. Sebastian i Damian dzielili się swoimi pomysłami, uchylając rąbka tajemnicy ich niezwykłej sztuki kulinarnej – mówi Michał Całka, dyrektor zarządzający Holiday Inn**** w Dąbrowie Górniczej.
Dodajmy, że restauracja „Zagłębie Smaku” jest pierwszą i jedyną reprezentującą tzw. „stół zagłębiowski” na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki. W swoim menu serwuje tradycyjne dania kuchni zagłębiowskiej: zalewajkę, pieczonki oraz racuchy drożdżowe.
Wyjątkowym elementem festiwalu była emocjonująca Bitwa Smaków, w której w tym roku udział wzięli: doskonale wszystkim znany Remigiusz Rączka oraz znakomity kucharz Marek Furczyk. Panowie zmierzyli się z tematem „dzik kontra jeleń. Efekty kulinarnych zmagań kucharzy na bieżąco weryfikowała publiczność zgromadzona w pszczyńskim parku.
Festiwal „Śląskie Smaki” odbywa się od 13 lat w różnych miejscach województwa śląskiego. Promuje nie tylko kuchnię regionalną i stare dobre tradycje kulinarne, lecz przede wszystkim pokazuje, że kuchnia regionalna jest zdrowa, może być urozmaicona i smaczna.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?