Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kucharze z Zagłębia smaku w Dąbrowie Górniczej bronią Złotego Durszlaka FOTO

PAS, mat. prasowe
17 czerwca w Parku Zamkowym w Pszczynie wystartuje XIII edycja Festiwalu Śląskie Smaki, promującego regionalną kuchnię. Najważniejszym jego punktem będzie niezwykle emocjonujący konkurs kulinarny, który wyłoni najlepszy kucharski duet w woj. śląskim. Złotego durszlaka bronią kucharze z restauracji „Zagłębie smaku” w Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej.

Równie interesująco zapowiada się Bitwa Smaków, która odbędzie się w Parku Zamkowym. Wezmą w niej udział znakomici szefowie kuchni - Remigiusz Rączka oraz Marek Furczyk. Dodatkowo, lokalni producenci i restauratorzy dostarczą tradycyjnych produktów i potraw, których każdy będzie mógł spróbować. Przed nami prawdziwa kulinarna uczta w iście mundialowym wydaniu!

Rok temu w kategorii „Profesjonaliści” Złotego Durszlaka wygrała restauracja z Dąbrowy Górniczej - Zagłębie Smaku w hotelu Holiday Inn Dąbrowa Górnicza. Jest pierwszą i jedyną restauracją reprezentującą tzw. „stół zagłębiowski” na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki. W swoim menu serwuje tradycyjne dania kuchni zagłębiowskiej: zalewajkę, pieczonki oraz racuchy drożdżowe.

- W tym roku ponownie powalczymy o zwycięstwo. Tym razem przygotujemy trzy zestawy dań, w których bardzo mocno zakorzeniona jest tradycja… śląska. Chcemy pokazać śląską kuchnię w odświeżonej, nowoczesnej odsłonie i mamy nadzieję, że zaskoczymy tym jury - mówi Damian Broda, Executive Chef restauracji „Zagłębie Smaku”, który wraz z Sous Szefem Sebastianem Guziurem przygotują niezwykłe, choć wywodzące się z tradycji konkursowe dania.

Będą to:

• Śledź hekele / szałot / puree z brzoskwini
• Wodzionka / tarty parmezan / żółtko / czosnek / majeranek / podpłomyk
• Żebro wołowe / otrzewna / krupniok / kapusta czerwona / kokos / gruszka / burak.

Festiwal Śląskie Smaki promuje kuchnię regionalną województwa śląskiego. Odwiedzający mogą poznać niezwykłe bogactwo kulinarne Śląska, a także znakomite osobistości ze świata kulinariów. Najważniejszą częścią imprezy jest konkurs, w którym biorą udział zarówno amatorzy, uczniowie szkół gastronomicznych, jak i profesjonalni kucharze. Konkursowe drużyny ubiegają się o statuetkę złotego, srebrnego lub brązowego durszlaka i tytuł Eksperta Śląskich Smaków.

Wyjątkowym elementem festiwalu jest emocjonująca Bitwa Smaków, w której w tym roku udział wezmą: doskonale wszystkim znany Remigiusz Rączka oraz znakomity kucharz Marek Furczyk. Panowie zmierzą się z tematem „dzik kontra jeleń” – nomen omen odpowiednim dla miejsca festiwalu. Efekty kulinarnych zmagań kucharzy na bieżąco weryfikować publiczność zgromadzona w pszczyńskim parku.

Festiwal „Śląskie Smaki” odbywa się od 13 lat w różnych miejscach województwa śląskiego. Promuje nie tylko kuchnię regionalną i stare dobre tradycje kulinarne, lecz przede wszystkim pokazuje, że kuchnia regionalna jest zdrowa, może być urozmaicona i smaczna. Promuje gotowanie z produktów nieprzetworzonych, a przez to lepszych dla naszego zdrowia. Lokalni producenci oraz restauracje Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki zadbają o to, by nikt na Festiwalu nie był głodny. Start niedzielnej imprezy od godziny 12, a zakończenie zaplanowane zostało na godzinę 21.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dabrowagornicza.naszemiasto.pl Nasze Miasto