18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Odkrywanie smaków - bez końca! Rozdaliśmy zaproszenia do restauracji Pizza Hut

MB
Włosi mówią, że makaron to ich tradycja, ale przede wszystkim, prawdziwa miłość. Czy makarony rzeczywiście można pokochać? Za to jak łączą prostą formę i nieograniczone możliwości kompozycji smakowych?

Jak najbardziej tak! Śląskie restauracje Pizza Hut przygotowały wyjątkową ofertę dla miłośników makaronów i wszystkich tych, którzy otwarci są na poznawanie nowych smaków, ale… wolą ograniczać wydatki. W promocji "Festiwal makaronów" płacąc tylko raz 24,90 zł za porcję makaronu każdą kolejną otrzymuje się za darmo! Można rozsmakować się bez ograniczeń w oferowanych w Pizza Hut smakach - od klasycznego Spaghetti Pommodoro, przez oryginalną, "zakręconą" Lasagne Neapolitana, po makarony zapiekane w piecu jak Farfalle, o Sero Mio. Do makaronów dodawane są dwa paluchy chlebowe w prezencie!

Oferta obowiązuje w następujących restauracjach Pizza Hut: Katowice, Czeladź, Opole, Rybnik, Częstochowa.

Rozdaliśmy 5 podwójnych zaproszeń do restauracji Pizza Hut o wartości 50 zł każde (ważne do końca roku, do zrealizowania w każdej z restauracji sieci Pizza Hut)!

Aby wygrać jedno z nich, należało podać przepis na ulubioną potrawę z makaronem.

Zaprosznia otrzymują: Edyta Kiełtyka, Ewa Krzyżowska, Joanna Lesiak, Łukasz Filipiak, Sebastian Malarz

Oto nagrodzone przepisy:

Łazanki przysłał Łukasz Filipiak

Moim ulubionym daniem z makaronem, numerem jeden dla mego podniebienia już od dzieciństwa są łazanki. Podwójna, potrójna dokładka to norma kiedy w grę wchodzi moja ulubiona potrawa.

Jest bardzo łatwa w przyrządzeniu co sprawia, że nawet początkujący może odczuwać satysfakcję po jej przygotowaniu. Przedstawiam przepis dla 4osób, idealne danie dla rodziny, na wycieczkę lub imprezę dla znajomych.

Wybieramy odpowiedni makaron (łazankowy, lub wg własnego uznania - 50dag), gotujemy i odstawiamy. Kroimy w kosteczkę cebulę (duża), boczek (40dag) i grzyby (10dag) i wrzucamy je na patelnie, na której smażymy (oliwa), aż do momentu w którym się zarumienią.

Później dodajemy kiszoną kapustę (50dag) (wcześniej opłukaną, pokrojoną), a po 10 minutach dodajemy białą kapustę (1/2 główki) i smażymy kolejne 10 minut. Dodajemy szklankę wody, wina (200ml). Kiedy kapusta będzie prawie miękka należy zdjąć pokrywkę i smażyć, aż ciecz odparuje, stale mieszamy i dodajemy makaron. Doprawiamy wg uznania.

Podajemy ciepłe i aż się uszy będą trząść naszym gościom… Wspomnienia z dzieciństwa wrócą…

Satysfakcja gwarantowana, a brzuszek pełen.

Smacznego!

Makaron z kurczakiem i szpinakiem przysłała Edyta Kiełtyka

Tagliatelle ze smażoną piersią kurczaka, w delikatnym sosie śmietankowym, z dodatkiem świeżego estragonu.

Składniki, 2 porcje:
- 150 g makaronu tagliatelle (lub pappardelle)
- 50 g szpinaku, oderwane łodyżki
- 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
- 1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w paseczki
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 łyżki posiekanych liści świeżego estragonu
- 1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18 % lub 12%
Dodatki: oliwa z oliwek extra virgin, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 ćwiartki cytryny do podania.

Przygotowanie:
Makaron wrzucić na gotującą się wodę, posolić i ugotować al dente. W międzyczasie na patelnię włożyć szpinak, podlać 2 - 3 łyżki wody i mieszając gotować aż zwiędnie przez około 2 minuty. Odsączyć na sitku, odcisnąć i grubo posiekać, odłożyć.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodać czosnek i lekko zrumienić. Zmniejszyć ogień do minimum, włożyć szpinak aby się podgrzał, estragon, wlać śmietankę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzać nie zagotowując, doprawić solą oraz pieprzem.
Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin, wlać sos z kurczakiem i szpinakiem, wymieszać i włożyć do głębokich talerzy. Skrapiać cytryną i dodatkową oliwą.

Sałatka z makaronem Orzo przysłała Ewa Krzyżowska

ulubiona potrawa z makaronem "na zimno" - sałatka z makaronem Orzo

- 250-300 g makaronu Orzo(makaron w kształcie ryżu)
- 1 puszka kukurydzy(odsączyć)
- 1duży ogórek zielony lub 2-3 średnie
- 250-300g szynki konserwowej
- zielona cebulka (natka - cały pęczek)
- majonez
- sól, pieprz kolorowy świeżo mielony

Makaron gotujemy wg wskazań na opakowaniu, odsączamy, do makaronu dodajemy kukurydzę, szynkę pokrojoną w kosteczkę oraz ogórka (obieramy, kroimy w kostkę i odsączamy na sitku), następnie dodajemy poszatkowaną zieloną cebulkę. Dodajemy majonez, dokładnie mieszamy, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą, wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Zapiekanka z makaronem i tuńczykiem przysłała Joanna Lesiak

Składniki:
- makaron (najlepiej świderki lub rurki)
- ser mozzarella (1opakowanie)
- pół cebuli
- do 4 ząbków czosnku
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- topiony serek śmietankowy 100g
- pół kubeczka śmietany 12%
- 5 łyżeczek sera parmezan startego
- sól, pieprz do smaku
- listki bazylii do ozdoby

Sposób przyrządzenia:
Ugotować makaron (ok 4 minuty na tzw. al dente), na oliwie podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę, następnie dodać tuńczyka w sosie, śmietanę, serek topiony, parmezan i czosnek, następnie doprawić (sól, pieprz) cały czas lekko gotując tak aż sos zgęstnieje i serek topiony się cały rozpuści. Makaron przełożyć do żaroodpornego naczynia lekko natłuszczonego oliwą, zalać sosem i wymieszać. Na wierzchu poukładać pokrojoną w plastry mozzarelle. Zapiekać do pół godziny - podać jak mozzarella się rozpuści. Po wyjęciu udekorować listkami bazylii.

Fetucine z gruszką i kozim serem przysłał Sebastian Malarz

Do przygotowania będziemy potrzebowali:
- około 280 gram makaronu Fettuccine,
- jedna dojrzała i twarda gruszka,
- garść orzechów włoskich (łuskanych),
- szklanka gęstej śmietany,
- około 75 gram koziego sera (najlepiej twarożku).

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Gruszkę pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazdo nasienne. Jedną ćwiartkę pokroić na plasterki, a pozostałe w kostkę. Orzechy pokruszyć, ale niezbyt drobno. Śmietanę z kozim serem wymieszać w rondelku na jednolitą masę, lekko podgrzewając. Dodać gruszkę pokrojoną w kostkę i całość
podgrzać, nie doprowadzając jednak do zagotowania. Makaron wymieszać z sosem i posypać orzechami, a każdą porcję ozdobić plasterkami gruszki. Czasem jeszcze dodaję plasterek szynki parmeńskiej. Naprawdę przepyszne.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto