Sonia Tulczyńska Z zapartym tchem czytam o kolejnej historii, kiedy ktoś z powodzeniem porzuca korporację i zajmuje się tym, co kocha. Skąd taka decyzja?
Jolanta Naklicka-Kleser Rzucenie z dnia na dzień stałej, dobrze płatnej pracy wymaga odwagi? Chyba tak. Mi pomógł w jej podjęciu mój mąż. On od samego początku we mnie wierzył. Tą książkę zadedykowałam właśnie jemu. Wiem, że bez niego nie było by mnie tu i teraz. Dodatkowy czynnik, który sprzyjał podjęciu takiej decyzji to EMOCJE. Kiedy nie dostałam urlopu, o który poprosiłam pracodawcę byłam zrozpaczona, wściekła i bardzo urażona. W tych emocjach podjęłam decyzję o zwolnieniu. Od razu wysłałam je do firmy i pojechałam nakręcać odcinki Masterchefa. To była piękna przygoda w moim życiu. Zmieniła prawie wszystko.
Gdyby wybrać kilka niezbędnych produktów i narzędzi, z których zrobimy nietuzinkowe i zdrowe śniadanie lub podwieczorek to co to będzie?
Jolanta Naklicka-Kleser Tak się tylko wydaje. Proszę mi wierzyć, że dobrze zaopatrzona zamrażarka i spiżarnia to połowa sukcesu w przygotowywaniu codziennych posiłków. Nie namawiam, aby od razu zakupić wszystko. Przy każdej wizycie w sklepie czy na targu kupcie kilka składników, które będą powoli zapełniały wasze spiżarnie. Potem, jak Was najdzie ochota na coś słodkiego, możecie zrobić lody w 5 minut. Wystarczy zamrożony ulubiony owoc (truskawka, malina czy ananas), do tego coś aksamitnego (banan czy awokado - dla bardziej odważnych) i podstawowe lody zrobione.
Zainteresował mnie fakt, że w przepisach na desery stosuje Pani dość niepopularne przyprawy - kurkumę, chili, czerwony pieprz czy spirulinę.
Jolanta Naklicka-Kleser Większość przepisów to składniki, które każdy znajdzie na pobliskim bazarku lub sklepie. Starałam się, aby były tak proste, że nawet ośmiolatek może je sam zrobić. Dodatkowo znajdują się w niej przepisy, w których wykorzystuję lub bardziej przemycam zdrowe produkty. Lista super foods jest bardzo długa, a moje przepisy idealnie się nadają do ich wykorzystywania. Kurkuma - to środek przeciwzapalny i antynowotworowy. Jarmuż to najzdrowsze warzywo świata. Normalnie dzieci niechętnie je jedzą, ale jeśli je zmiksujemy w smoothie czy lodach? Nikt się o tym nie dowie. Mogę tak wymieniać bez końca: siemię lniane, płatki jaglane czy owsiane... orzechy, suszone owoce itp. A czerwony pieprz jest moim ulubionym dodatkiem do różnych potraw. Ostatnie odkrycie to połączenie ze słodkimi smakami. Spróbujcie a będziecie zdziwieni jego smakiem!
Michał Probierz o Ekstraklasie i Euro
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?