Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
193 materiały
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Pyszne i sycące. 9 pomysłów na szybki obiad bez mięsa
Obiady bez mięsa to pomysł na urozmaicenie tygodniowego menu nawet dla osób, które nie stosują diety wegetariańskiej. Przygotowane w ten sposób posiłki mogą być...
Delikatne i bardzo wilgotne. Ciasto z jabłkami i nietypowym składnikiem
Ciasto z jabłek i cukinii jest wilgotne, delikatne i bardzo aromatyczne. To lekki deser, który można szybko upiec do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonale...
Takiej sałatki ziemniaczanej jeszcze nie znasz! Zapomnisz o wszystkich innych
Czy może być coś lepszego niż sałatka, która jest pyszna i pożywna, a jednocześnie wspomaga pracę jelit, chroni przed chorobami i odchudza? Trudno przebić taką...
Rozgrzewająca zupa z soczewicy. Pomysł na prosty, pożywny obiad
Rozgrzewająca, pożywna zupa z soczewicy to pomysł na szybki, tani i smaczny obiad. Wystarczy dodać do niej typowo zimowe warzywa oraz podkręcić nieco smak...
Śledzie w sosie tatarskim. Idealne na śledzika i rodzinne spotkania
Wyrazisty sos tatarski z korniszonami i grzybkami wspaniale podkreśla charakterystyczny smak śledzi. Ten duet świetnie się sprawdzi jako przekąska na śledzika,...
Najlepsze racuchy z przepisu mojej babci. Zawsze się udają!
Ruchanki to tradycyjne placuszki drożdżowe z regionu Kaszub i Kociewia. Pulchne, złociste racuchy smakują wybornie posypane cukrem pudrem. Dzięki zastosowaniu...
Zakochasz się w tej sałatce. Niewiarygodne, że jest taka prosta do zrobienia
Sałatka z ryżem, papryką i kukurydzą to doskonała propozycja na każdą imprezę. Robi się ją bardzo szybko z łatwo dostępnych składników. Efekt jest zaskakująco...
Zachwycający deser w kilka chwil, bez doświadczenia w pieczeniu!
Beza Pavlova to deser, który zawsze jest strzałem w dziesiątkę. Nawet jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu, możesz przygotować prostą bezę z owocami i...
Nie kupuj mrożonki. Domowa wersja jest tańsza, zdrowsza i smaczniejsza!
Samodzielnie przygotowane warzywa na patelnię są smaczniejsze, zdrowsze i tańsze niż gotowa mrożonka. Ich przyrządzenie jest bardzo proste i zajmuje dosłownie...
Pieczone warzywa do obiadu. Sos, który do nich robię, to obłęd!
Pieczone zimowe warzywa z obłędnym sosem na bazie suszonych pomidorów i pieczonego czosnku to pomysł na zdrową, samodzielną przekąskę lub dodatek do mięsa....