MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu...
fot. sgrunden (pixabay.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po makaronie

Woda po gotowaniu makaronu to „tajny składnik” wielu tradycyjnych włoskich sosów (np. aglio e olio). Sprawia, że sos jest bardziej gęsty i gładki, dobrze też oblepia makaron – to wyjątkowo dobrana para. Przygotowując sos, wystarczy dolać kilka łyżek wody i chwilę pogotować.

Wodę po makaronie możemy też:
- dodawać do różnych innych sosów, które chcemy zagęścić, a także gotować na niej zupę,
- moczyć w niej warzywa strączkowe przed gotowaniem,
- użyć do odświeżająco-łagodzącej kąpieli dla stóp (warto dodać nieco olejku lawendowego).

Zobacz również

Horoskop dzienny na poniedziałek. Sprawdź!

Horoskop dzienny na poniedziałek. Sprawdź!

Pędził w strefie zabudowanej z zawrotną prędkością! Poniósł srogie konsekwencje...

Pędził w strefie zabudowanej z zawrotną prędkością! Poniósł srogie konsekwencje...

Polecamy

Wyrzucać czy nie? Lekarz mówi o skórce pomarańczy. To niewiarygodne

Wyrzucać czy nie? Lekarz mówi o skórce pomarańczy. To niewiarygodne

Wolszczak w piżamie, a Przetakiewicz w prześwitach. Musisz zobaczyć stylizacje gwiazd

Wolszczak w piżamie, a Przetakiewicz w prześwitach. Musisz zobaczyć stylizacje gwiazd

Najlepszy syrop z mięty z przepisu mojej mamy. Na trawienie, ból brzucha i zaparcia

HIT DNIA
Najlepszy syrop z mięty z przepisu mojej mamy. Na trawienie, ból brzucha i zaparcia