W skrócie:
Tradycyjne faworki przygotowuje się z ciasta, które kilkakrotnie tłucze się wałkiem i składa, by nadać mu lekkości i wbić między jego warstwy jak najwięcej powietrza. Następnie należy je bardzo cienko rozwałkować, usmażyć w głębokim tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
Proponuję jednak dużo szybsze w przygotowaniu i równie smaczne faworki z ciasta francuskiego, które wystarczy upiec w piekarniku. Są mniej tłuste, tańsze i łatwiejsze w przygotowaniu. Możesz zrobić je na ostatnią chwilę, tuż przed przybyciem gości. Zachęcamy też do wypróbowania ekspresowych rogalików z czekoladą z ciasta francuskiego.
Przepis na faworki z ciasta francuskiego
Czas przygotowania: 5 minut + 10 minut pieczenia,
porcja: na 24 faworki,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- ok. 1 łyżka cukru pudru.