MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Banany są świetnym źródłem wapnia i witaminy D, które...
fot. Andrea Piacquadio / Pexels

Komu szkodzi jedzenie bananów? To nie tylko osoby z alergią. Kiedy nie można jeść bananów? Przy tych chorobach ich unikaj

Słabe szkliwo

Banany są świetnym źródłem wapnia i witaminy D, które wzmacniają zarówno kości, jak i zęby. Jednak zawarte nich cukry oraz skrobia na długo pozostają w jamie ustnej. Osoby, które nie mają możliwości umycia zębów po jedzeniu oraz cierpią na problemy z zębami, powinny unikać jedzenia bananów w nadmiarze. Spożywanie dużej ilości tych owoców może prowadzić do tymczasowej zmiany wartości pH jamy ustnej, a tym samym może zwiększać erozję szkliwa.

Zobacz również

Jest nowy ranking uczelni Perspektyw. UJ tym razem drugi. A oto małopolski TOP 10

Jest nowy ranking uczelni Perspektyw. UJ tym razem drugi. A oto małopolski TOP 10

Strefa kibica Euro 2024 w Katowicach. Mecz o honor zgromadził bardzo dużą publiczność

Strefa kibica Euro 2024 w Katowicach. Mecz o honor zgromadził bardzo dużą publiczność

Polecamy

Dżem z tego zapomnianego owocu to hit w moim domu. Smakuje fantastycznie

Dżem z tego zapomnianego owocu to hit w moim domu. Smakuje fantastycznie

To mój sekret na ciało bez cellulitu i nawilżoną skórę twarzy. Składniki masz w domu

HIT DNIA
To mój sekret na ciało bez cellulitu i nawilżoną skórę twarzy. Składniki masz w domu

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami