Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażona ryba – w szczególności karp – to danie wyjątkowo...
fot. weyo/123RF

Kto nie powinien jeść ryb? Przeciwskazaniem do ich spożycia jest nie tylko alergia na ryby. Uważać muszą osoby z dną moczanową i migrenowcy

Ryba smażona

Smażona ryba – w szczególności karp – to danie wyjątkowo tłuste, które mocno obciąża żołądek i może zawierać małe ości. Dlatego należy je podawać bardzo ostrożnie dzieciom i osobom starszym. Nie jest to potrawa polecana dla osób, które ze względu na swoje przebyte choroby lub zabiegi operacyjne powinny stosować dietę lekkostrawną.

Smażonej ryby powinny także unikać osoby cierpiące na przewlekłe schorzenia wątroby, z wysokim poziomem cholesterolu i/lub hipertrójglicerydemią, refluksem żołądkowo-przełykowym, zaburzenia jelitowe, w tym zespół jelita drażliwego i choroba uchyłkową jelit.

Zobacz również

Roksana Węgiel wygrała ważny proces. „To była walka o wolność”

Roksana Węgiel wygrała ważny proces. „To była walka o wolność”

Polki o włos od medalu w żeglarskich mistrzostwach Europy

Polki o włos od medalu w żeglarskich mistrzostwach Europy

Polecamy

Działa jak botoks. Ta maseczka za 2 zł błyskawicznie wygładzi zmarszczki

Działa jak botoks. Ta maseczka za 2 zł błyskawicznie wygładzi zmarszczki

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka

Te antyczne zboża są najlepsze dla cukrzyka

Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą. Znika do ostatniego okruszka

Najlepsza tarta z rabarbarem i bezą. Znika do ostatniego okruszka