Równie interesująco zapowiada się Bitwa Smaków, która odbędzie się w Parku Zamkowym. Wezmą w niej udział znakomici szefowie kuchni - Remigiusz Rączka oraz Marek Furczyk. Dodatkowo, lokalni producenci i restauratorzy dostarczą tradycyjnych produktów i potraw, których każdy będzie mógł spróbować. Przed nami prawdziwa kulinarna uczta w iście mundialowym wydaniu!
Rok temu w kategorii „Profesjonaliści” Złotego Durszlaka wygrała restauracja z Dąbrowy Górniczej - Zagłębie Smaku w hotelu Holiday Inn Dąbrowa Górnicza. Jest pierwszą i jedyną restauracją reprezentującą tzw. „stół zagłębiowski” na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki. W swoim menu serwuje tradycyjne dania kuchni zagłębiowskiej: zalewajkę, pieczonki oraz racuchy drożdżowe.
- W tym roku ponownie powalczymy o zwycięstwo. Tym razem przygotujemy trzy zestawy dań, w których bardzo mocno zakorzeniona jest tradycja… śląska. Chcemy pokazać śląską kuchnię w odświeżonej, nowoczesnej odsłonie i mamy nadzieję, że zaskoczymy tym jury - mówi Damian Broda, Executive Chef restauracji „Zagłębie Smaku”, który wraz z Sous Szefem Sebastianem Guziurem przygotują niezwykłe, choć wywodzące się z tradycji konkursowe dania.
Będą to:
• Śledź hekele / szałot / puree z brzoskwini
• Wodzionka / tarty parmezan / żółtko / czosnek / majeranek / podpłomyk
• Żebro wołowe / otrzewna / krupniok / kapusta czerwona / kokos / gruszka / burak.
Festiwal Śląskie Smaki promuje kuchnię regionalną województwa śląskiego. Odwiedzający mogą poznać niezwykłe bogactwo kulinarne Śląska, a także znakomite osobistości ze świata kulinariów. Najważniejszą częścią imprezy jest konkurs, w którym biorą udział zarówno amatorzy, uczniowie szkół gastronomicznych, jak i profesjonalni kucharze. Konkursowe drużyny ubiegają się o statuetkę złotego, srebrnego lub brązowego durszlaka i tytuł Eksperta Śląskich Smaków.
Wyjątkowym elementem festiwalu jest emocjonująca Bitwa Smaków, w której w tym roku udział wezmą: doskonale wszystkim znany Remigiusz Rączka oraz znakomity kucharz Marek Furczyk. Panowie zmierzą się z tematem „dzik kontra jeleń” – nomen omen odpowiednim dla miejsca festiwalu. Efekty kulinarnych zmagań kucharzy na bieżąco weryfikować publiczność zgromadzona w pszczyńskim parku.
Festiwal „Śląskie Smaki” odbywa się od 13 lat w różnych miejscach województwa śląskiego. Promuje nie tylko kuchnię regionalną i stare dobre tradycje kulinarne, lecz przede wszystkim pokazuje, że kuchnia regionalna jest zdrowa, może być urozmaicona i smaczna. Promuje gotowanie z produktów nieprzetworzonych, a przez to lepszych dla naszego zdrowia. Lokalni producenci oraz restauracje Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki zadbają o to, by nikt na Festiwalu nie był głodny. Start niedzielnej imprezy od godziny 12, a zakończenie zaplanowane zostało na godzinę 21.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?