MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Oczyszczonego i nasolonego karpia, pokrajać w dzwonka,...
fot. unplash.com

Oto przepisy na wigilię z książki kucharskiej z 1910 r. Karp smażony, krem ponczowy i barszcz czerwony z uszkami

Karp smażony

„Oczyszczonego i nasolonego karpia, pokrajać w dzwonka, opanierować bułką i smażyć jak podałam w ogólnych uwagach o rybach (patrz smażenie ryb). Do smażonego karpia podaje się chrzan skrobany, kartofelki przysmażane lub kapustę na kwaśno z grzybami, albo sałatę zimową lub zieloną.

Smażenie ryb

Ryby smażą się małe w całości, większe pokrajane w dzwonka, a jeśli ryba jest gruba, to dzwonka należy przeciąć jeszcze w poprzek, poczem ość grzbietową trzeba wyjąć. Całkiem drobne ryby należy oczyścić, wypłukać, posolić, oprószyć mąką i smażyć w fryturze tak, aby w niej pływały. Inne ryby większe smażyć na patelni na fryturze lub sklarowanym maśle. […]”

Zobacz również

Taka niedziela jest tylko kilka razy w roku! Kraków już się przygotowuje

NOWE
Taka niedziela jest tylko kilka razy w roku! Kraków już się przygotowuje

Wpadł 24-latek podejrzany o podawanie się za policjanta i oszustwo

NOWE
Wpadł 24-latek podejrzany o podawanie się za policjanta i oszustwo

Polecamy

Owsianka z truskawkami na 3 sposoby. To śniadanie smakuje lepiej niż deser

Owsianka z truskawkami na 3 sposoby. To śniadanie smakuje lepiej niż deser

Nie wiedziałam, że do fasolki z bułką można dodać ten składnik. Smakuje świetnie!

Nie wiedziałam, że do fasolki z bułką można dodać ten składnik. Smakuje świetnie!

Najprostszy sos malinowy. Wystarczą 4 składniki, a smakuje obłędnie

HIT DNIA
Najprostszy sos malinowy. Wystarczą 4 składniki, a smakuje obłędnie