Wybierz region

Wybierz miasto

    Kawowa babka - szybka i wilgotna

    12Miejsce 80 głosów Kawowa babka - szybka i wilgotna

    Składniki:
    3 jajka
    1 i 1/3 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary
    1/2 szklanki oleju
    3/4 szklanki mleka
    4 łyżki kakao
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki sody
    3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    szklanka wrzątku (do zalania kawy)

    Wykonanie:
    Kawę zalewamy wrzątkiem. Resztę składników wrzucamy do misy i miksujemy mikserem. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy gorącą kawę i szybko mieszamy łyżką.
    Formę nacieramy tłuszczem, wlewamy ciasto i pieczemy 45-50 stopni (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C.
    Babkę studzimy, posypujemy cukrem pudrem lub polewą.

    Ostatnie plebiscyty

    Plebiscyt wygrany przez

    Inne kandydatury

    zobacz wszystkie »