Wybierz region

Wybierz miasto

    Wyjątkowy sernik z batatem i Majonezem

    9Miejsce 308 głosów Wyjątkowy sernik z batatem i Majonezem

    SKŁADNIKI:
    300 g twarogu półtłustego
    300 g kremowego serka
    300 g puree z batata
    5 łyżek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
    3 jaja
    2 łyżki ekstraktu waniliowego
    6-7 łyżek cukru pudru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli

    PRZYGOTOWANIE:
    Batat gotuję do miękkości, studzę i przeciskam przez praskę.
    Twaróg mielę 2 razy, łączę z kremowym serkiem i przeciskam przez sitko.
    Dodaję puree batatowe i miksuję do połączenia.
    Żółtka ucieram z cukrem. Dodaję Majonez Dekoracyjny WINIARY, ekstrakt i miksuję do połączenia.
    Utarte jaja dodaję do serów i miksuję do połączenia. Dodaję mąkę i miksuję.
    Białka ubijam na sztywno. Mieszam delikatnie łyżką z masą serową – do połączenia.
    Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza. Na dole układam naczynie żaroodporne z wrzątkiem.
    Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Przelewam sernik i wkładam do piekarnika. Od razu zmniejszam temperaturę do 180 stopni. Piekę 15 minut. Zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę kolejne 20 minut. Zmniejszam do 125 stopni Celsjusza i piekę ostatnie 25 minut.
    Studzę w piekarniku, przy uchylonych drzwiach. Wkładam na noc do lodówki.
    Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

    Ostatnie plebiscyty

    Plebiscyt wygrany przez

    Inne kandydatury

    zobacz wszystkie »