Potrawy wigilijne w woj. śląskim. Zobacz jakie dania są u nas najpopularniejsze w Święta [PRZEPISY]
Śląskie makówki z restauracji Pod Ratuszem (Mysłowice)
Składniki na 4 osoby: 1 litr mleka 3,2 proc. 6 dużych łyżek cukru mała paczka cukru waniliowego 250 g maku mielonego 1 chałka 150 g orzechów laskowych 100 g orzechów włoskich 150 g rodzynek 20 g migdałów w płatkach 10 ml olejku arakowego lub innego Przygotowanie: Cukry wymieszać z mlekiem i zagotować. Dodać zmielony mak i jeszcze raz zagotować do miękkości maku. Chałkę pokroić na plastry, orzechy laskowe i włoskie rozdrobnić. Następnie poukładać warstwami w kamionkowym naczyniu na przemian kawałki pieczywa z orzechami i rodzynkami i co warstwę przełożyć schłodzonym makiem. Pokropić z wierzchu olejkiem arakowym i posypać płatkami migdałów. Do następnego dnia pozostawić w chłodnym i ciemnym miejscu, aby dobrze połączyły się smaki składników i nasączyła się chałka. Makówki z restauracji Pod Ratuszem w Mysłowicach (ul. Powstańców 1, tel. 32 222 12 40, www.podratuszem.com.pl) to tradycyjna śląska potrawa słodka na wieczerzę wigilijną i święta Bożego Narodzenia.