Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Parzenie” na zimno to metoda pozwalająca na wydobycie z...
fot. Luis Reyes on Unsplash

Pyszne słodkie napoje, które nie tuczą? To możliwe!

Cold brew

„Parzenie” na zimno to metoda pozwalająca na wydobycie z liści niesamowitego smaku i aromatu oraz zachowanie maksymalnie dużo walorów odżywczych charakterystycznych dla herbaty. Cold brew można przygotować z każdego rodzaju herbaty (zielonej, czarnej, czerwonej), a nawet ze zmielonej kawy! Jedyne, czym trzeba dysponować to czas.

Do dzbanka (lub dużego słoika) należy wsypać ok. 1 łyżki liści na każde 250 ml zimnej wody. Tak przygotowaną miksturę trzeba przykryć talerzykiem i wstawić do lodówki na min. 3 godziny, a najlepiej całą noc. W ten sam sposób można przygotować również kawę. Proporcje to ok. 2 łyżeczki mielonych ziaren na szklankę. Do smaku można dodać stewii lub mleka.

Zobacz również

Warszawska Wola – dlaczego warto zamieszkać w tej dzielnicy?
Materiał informacyjny

NOWE
Warszawska Wola – dlaczego warto zamieszkać w tej dzielnicy?

W Żaganiu kończy się opóźniona o 2 lata budowa przedszkola. Koszty wzrosły o 3 mln zł

NOWE
W Żaganiu kończy się opóźniona o 2 lata budowa przedszkola. Koszty wzrosły o 3 mln zł

Polecamy

Po pandemii żyjemy coraz dłużej. To oznacza niższe emerytury dla kończących pracę

Po pandemii żyjemy coraz dłużej. To oznacza niższe emerytury dla kończących pracę

Pociąg pojedzie do Przechlewa

Pociąg pojedzie do Przechlewa

Muzyczne spotkanie seniorów w Krakowie w klubie Arka

Muzyczne spotkanie seniorów w Krakowie w klubie Arka