Składniki:
• orzechy zielone sztuk 30
• goździki sztuk 6
• gałka muszkatołowa sztuk 1
• pieprz ziarna 3
• spirytus 1 l
• woda źródlana 1 l
• cukier 1 kg
Zielonych orzechów pachnących w ósemeczki nakrajaj, a z goździkami, gałką utartą i pieprzem do butla wyekspediuj. Spirytusem zalej i na tydzień do kredensu odstaw, niech sobie postoi, a spirytus w spokoju popracuje.
Po tem syropu z wody i cukru nagotuj, wyszumuj i klarowny do butla dołóż. Jak 8 tygodni minie, weź flanel i do drugiego butla truneczek, zlej niech się w kredensie maceruje.
Co kilka dni rosolisa doglądaj i patrz, jak się nadobnie klaruje. Gdy to przyjemnie uczyni, do butelek przez muślin wlej i korkiem zatkaj.
Rosolisa na kurację po przepracowaniu żołądka tłustym jadłem zażywaj, pamiętając, że i na inne organa zbawienny wpływ posiada.
Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Njaciekawsze opublikujemy!
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?