To ciasto z rabarbarem zrobisz w 15 min. Błyskawiczny przepis na ciasto pachnące wiosną. Co za smak!

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ciasto z rabarbarem pachnące wanilią. Smacznego!
Ciasto z rabarbarem pachnące wanilią. Smacznego! Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Wypróbuj przepis na wyborne ciasto z rabarbarem. Jego przygotowanie zajmie co najwyżej kwadrans. Ciasto jest pyszne, proste i... bosko pachnie wanilią. Ten wiosenny placek z rabarbarem posmakuje każdemu. Sprawdź nasz przepis i zobacz, jak zrobić ciasto krok po kroku. Powodzenia!

Na skróty

Rabarbar jest pyszny i zdrowy. Jakie ma właściwości?

Rabarbar cieszy się w Polsce dużą popularnością. Dawniej roślina ta sadzona była chętnie w przydomowych ogródkach, dziś najczęściej możemy spotkać go w sklepie. Rabarbar to roślina, która najlepsza jest podczas wiosny oraz początku lata, wtedy gdy jego łodygi są jeszcze młode i mają cienką skórkę, która nie wymaga obierania.

Rabarbar ma mało kalorii - w 100 g produktu jest około 15 kcal.

Swój kwaskowaty smak rabarbar zawdzięcza obecności kwasu cytrynowego, kwasu jabłkowego i olejków eterycznych.

Jedną z największych zalet rabarbaru jest to, że dostarcza nam bardzo dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów. Jest także źródłem sporej ilości błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie.

Rabarbar zawiera składniki mineralne oraz witaminy:

  • duże ilości witaminy A
  • magnez
  • potas
  • żelazo
  • wapń
  • cynk
  • witaminy C, E, K, B1, B2, B6
  • kwas foliowy
  • niewielką ilość jodu

Właściwości zdrowotne rabarbaru:

  • ma działanie przeczyszczające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe
  • obniża ciśnienie krwi
  • reguluje poziom cholesterolu

Kto nie może jeść rabarbaru?

Mimo wielu zalet i zdrowotnych właściwości spożycie dużej ilości rabarbaru może być dla niektórych osób szkodliwe, ze względu na dużą ilość kwasu szczawiowego w rabarbarze (w 100 g produktu znajduje się około 570-1900 mg szczawianów), który powoduje powstawanie kamieni nerkowych, zwiększa ryzyko niewydolności nerek, prowadzi do odwapnienia kości, zapalenia stawów, a nawet zaburzenia pracy serca.

Ze względu na dużą zawartość szczawianów rabarbaru powinny unikać osoby:

  • z kamicą szczawianową
  • dną (skazą) moczanową
  • osteoporozą
  • dzieci i kobiety w ciąży
  • kobiety karmiące piersią

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

żródło: dietetycy.org.pl

Rabarbar w roli głównej - pyszne przepisy

Rabarbar głównie jest wykorzystywany do wypieków. Jego cierpki, kwaskowy smak idealnie komponuje się ze słodyczą ciasta.

Popularne przepisy z rabarbarem to:

Mamy dla Ciebie sprawdzony przepis na ciasto z rabarbarem, które jest nie tylko pyszne, ale i bardzo proste i szybkie do zrobienia. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować, przelać do blaszki i posypać kawałkami rabarbaru.

Proponujemy doprawić ciasto wanilią, ale równie dobrze będzie smakować z odrobiną cynamonu. Po upieczeniu wystarczy je oprószyć cukrem pudrem.

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować pyszne ciasto z rabarbarem:

Szybkie ciasto z rabarbarem - prosty przepis

(czas przygotowania: ok. 15 minut + pieczenie: 40 minut)

Umyj rabarbar, osusz, jeśli ma włóknistą skórkę to ją obierz. Młode łodygi rabarbaru nie wymagają obierania.
Umyj rabarbar, osusz, jeśli ma włóknistą skórkę to ją obierz. Młode łodygi rabarbaru nie wymagają obierania. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy ( 16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 5 jajek
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3- 4 łodygi rabarbaru
  • opcjonalnie: cukier puder do dekoracji

Jak zrobić ciasto z rabarbarem?

  1. Umyj rabarbar, osusz, jeśli ma włóknistą skórkę to ją obierz. Młode łodygi rabarbaru nie wymagają obierania.
  2. Pokrój rabarbar na ok. 1 cm kawałki.
  3. Rozpuść masło.
  4. Wymieszaj w misce sypkie składniki: mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia.
  5. Jajka utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą i jasną masę.
  6. Nie wyłączając miksera dodaj masło i sypkie składniki.
  7. Przełóż ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Na wierzchu ciasta poukładaj kawałki rabarbaru.
  9. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.
  10. Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem gotowe. Życzymy smacznego!

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Piecz z przyjemnością!

miejsce #1

Bosch

Bosch MUM5 MUM54251 Biały

1 699,00 zł1 049,00 zł-38%
miejsce #2

Kenwood

Kenwood Prospero+ KHC29.J0WH

1 046,00 zł779,00 zł-26%
miejsce #3

Bosch

Bosch MUM5 MUM54A00

1 034,00 zł799,00 zł-23%
miejsce #4

Bosch

Bosch MUM48A1 Srebrny

560,69 zł463,00 zł-17%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Materiał oryginalny: To ciasto z rabarbarem zrobisz w 15 min. Błyskawiczny przepis na ciasto pachnące wiosną. Co za smak! - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie