MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
KOPALNIA ĆWICZEBNA SZTYGARKA

Kopalnia Ćwiczebna...
fot. mat. Muzeum Miejskie Sztygarka

TOP 10 ciekawych miejsc w Dąbrowie Górniczej na weekend ZDJĘCIA

KOPALNIA ĆWICZEBNA SZTYGARKA Kopalnia Ćwiczebna zlokalizowana jest w południowo-wschodniej części obszaru górniczego dawnej kopalni węgla „Paryż” w Dąbrowie Górniczej, w sąsiedztwie ulic Górniczej i Legionów Polskich. W jej pobliżu, na łagodnym stoku nachylonym w kierunku północno-wschodnim, znajduje się niewielki skwer z pomnikiem Stanisława Staszica. Ponadto, w okolicy Kopalni usytuowany jest kościół p.w. św. Barbary oraz zabudowania Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica oraz Muzeum Miejskiego „Sztygarka”. Kopalnia Ćwiczebna udostępnia dwa pokłady węgła kamiennego (o numeracji górniczej 401 i 402). W wyrobiskach zaprezentowane są maszyny i urządzenia służące do urobku i transportu węgla, takie jak kombajn węglowy, przenośniki, wozy kopalniane. Weekendowe zwiedzanie możliwe jest w godzinach: Sobota: 9:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 Niedziela: 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00 Bilety kosztują 5 i 10 zł.

Zobacz również

Jest nowy ranking uczelni Perspektyw. UJ tym razem drugi. A oto małopolski TOP 10

Jest nowy ranking uczelni Perspektyw. UJ tym razem drugi. A oto małopolski TOP 10

Jest nowy ranking uczelni Perspektyw. UJ tym razem drugi. A oto małopolski TOP 10

Jest nowy ranking uczelni Perspektyw. UJ tym razem drugi. A oto małopolski TOP 10

Polecamy

Dżem z tego zapomnianego owocu to hit w moim domu. Smakuje fantastycznie

Dżem z tego zapomnianego owocu to hit w moim domu. Smakuje fantastycznie

To mój sekret na ciało bez cellulitu i nawilżoną skórę twarzy. Składniki masz w domu

HIT DNIA
To mój sekret na ciało bez cellulitu i nawilżoną skórę twarzy. Składniki masz w domu

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami

Ten egzotyczny dodatek zastąpi sól i maggie. Od 2,5 tys. lat zachwyca smakiem umami