Czyli wytrawna nalewka z czarnych porzeczek.
Pół litra porzeczek zalewamy pół litrem spirytusu i zostawiamy na dwa tygodnie, co jakiś czas mieszając.
Nalewka nie jest słodka, dzięki czemu jest dość lekka.
Jak mówią gospodynie z Porąbki, „babki biorą ją wieczorem na sen”. Wersja bardziej deserowa, na podwieczorek jest z cukrem.
Wtedy dwa tygodnie przed połączeniem ze spirytusem porzeczki zasypujemy połową szklanki cukru.
Czekamy też na Wasze przepisy! Opisy wysyłajcie na [email protected] Njaciekawsze opublikujemy!
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?