Wybór atrakcji turystycznych, które otrzymały trzy gwiazdki pokazuje zróżnicowanie poszczególnych stanów. Wśród wyróżnionych cudów przyrody znalazły się zarówno park Yellowstone (najstarszy park narodowy świata), Denali na Alasce (z Mount Kinley, najwyższym szczytem Ameryki Północnej) wulkany na Hawajach jak i Park Narodowy Jaskini Mamuciej (najdłuższej jaskini na świecie). Miasta, które koniecznie trzeba odwiedzić to między innymi kosmopolityczne San Francisco, „słoneczne megalopolis” Los Angeles, „miasto 175 dzielnic” Chicago, „najbardziej osobliwe centrum miejskie” - Nowy Jork oraz „ucieleśnienie ducha amerykańskiego liberalizmu” - Waszyngton.
Autorzy przewodnika Michelin wskazują turystom pomysły na aktywne podróżowanie z odrobiną adrenaliny. U wybrzeży Kalifornii i Hawajów można spróbować nurkowania, w parku Yellowstone poszukiwać stad bizonów, a następnie wziąć udział w wycieczce na kajakach po fiordach Alaski. We wschodniej części kraju na turystów czekają połowy niebieskich krabów, ujeżdżanie bydła i Szlak Appalachów – ścieżka dla pieszych przechodząca przez 14 stanów i 2 parki narodowe – mierząca w sumie 3650 kilometrów.
Stany Zjednoczone to coraz popularniejszy kierunek podróży polskich turystów. Dzięki przewodnikom będą mogli odkrywać różne oblicza tego kraju .– mówi Ewa Konopka, rzecznik prasowy Michelin Polska – Liczę też, że przewodniki po Stanach Zjednoczonych w polskiej wersji językowej przyda się licznym Polonusom mieszkającym po drugiej stronie Oceanu.
Amerykańskie restauracje są pierwszymi lokalami spoza Europy, opisanymi w Czerwonych Przewodnikach Michelin. Osobne przewodniki opisują gastronomię w Nowym Jorku, Los Angeles, Las Vegas oraz w rejonie San Francisco Bay Area & Wine Country. Najwięcej lokali z gwiazdkami Michelin (42) znajduje się w Nowym Jorku.
Przewodnik Michelin (fr. Guide Michelin) to seria przewodników po krajach Europy i świata, wydawanych przez francuskie przedsiębiorstwo Michelin. Pierwsza edycja, opisująca Francję, ukazała się ponad 100 lat temu (1900 r.)! Przewodniki te dzielą się na serię przewodników gastronomicznych (Czerwone przewodniki), opisujących hotele i restauracje, oraz serię przewodników turystycznych (Zielone przewodniki). W obydwu seriach zamieszczane są oceny obiektów, którym przyznawane są gwiazdki według trzystopniowej skali. W roku 2006 partnerem wydawniczym Michelin w Polsce zostało Wydawnictwo Bezdroża - od tamtej pory ukazało się w Polsce ponad 20 tytułów z tej serii.
„USA – część wschodnia”,
Seria Zielony Przewodnik Michelin,
Wydawnictwo Bezdroża, Kraków 2009,
s. 464, cena: 49,90 zł.
„USA – część zachodnia”,
Seria Zielony Przewodnik Michelin,
Wydawnictwo Bezdroża, Kraków 2009,
s. 480, cena: 49,90 zł.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?