Zupa z suszonych grzybów, to proste i smaczne danie, którym możemy zaskoczyć naszych domowych gości. Jak przygotować zupę z suszonych grzybów i ile zajmuje to czasu? Lepiej się do tego przygotować wcześniej. O szczegółych piszemy poniżej.
Żeby móc zabrać się za przyrządzanie zupy z suszonych grzybów, najpierw powinniśmy takowe posiadać. Suszone grzyby można oczywście kupić. Dostaniemy je najczęściej na targach i mniejszych bazarach, rzadziej w hipermarketach, chociaż tam też można na nie trafić. Sklepy o dużych powierzchniach częściej zaoferują nam jednak marynaty oraz produkty, z długim terminem spożycia.
Suszenie grzybów - jak to zrobić?
Jak ususzyć grzyby? O tym przeczytacie również w naszym serwisie. Praktyczne porady dotyczące suszenia grzybów znajdziecie pod poniższymi linkami. Sprawdźcie je, żeby uzyskać pełną wiedzę na ten temat.
1. Suszenie grzybów w piekarniku. Jak prawidłowo suszyć grzyby w piekarniku?
2. Jak przechowywać suszone grzyby? Praktyczny poradnik o przechowywaniu suszonych grzybów
3. Przygotowanie grzybów - krok po kroku [GALERIA]
Zupa z suszonych grzybów - przepis
Za przygotowanie zupy z suszonych grzybów musimy zabrać się dzień wcześniej, niż planujemy ją podać. Jeśli spodziewamy się gości w sobotę i chcemy zaserwować im właśnie to danie, powinniśmy procedurę przygotowania grzybów rozpocząć już w piątek. Jak to wygląda w praktyce.
Składniki:
- Suszone grzyby
- Włoszczyzna
- Cebula
- Oliwa z oliwek
- Masło
- Śmietana
- Przyprawy (pieprz, sól)
- Makaron
1. Suszone grzyby należy zalać zimną wodą i namoczyć. Grzyby powinny nabierać wody przez całą dobę, ponieważ w procesie suszenia, to właśnie woda z nich była odpompowywana. Po upływie 24 godzin, grzyby należy odcedzić, a następnie posiekać w paski.
2. Obieramy cebulę oraz włoszczyznę, a następnie siekamy warzywa w paski, a włoszczyznę w kostkę
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz masło. Dodajemy warzywa i smażymy przez kilka minut. Przekładamy do dużego garnka. Na tej samej patelni przesmażamy grzyby. Następne dodajemy je do warzyw. Całość należy zalać wodą (ok. 2 litrów) i doprawić (pieprz, liście laurowe, bazylia). Całość na wolnym ogniu należy gotować przez ok. 60 minut.
4. W międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
5. Pod koniec gotowania do zupy dolewamy śmietankę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dania podajemy z makaronem.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?