Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nagrodzili najlepsze babki wielkanocne. Rekordowa liczba wypieków na konkursie w Chmielnie

Maciej Krajewski
Maciej Krajewski
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Znamy zwycięzców 10. konkursu Chmieleńskie Babki Wielkanocne. W jubileuszowej edycji kulinarnych zmagań powstała rekordowa liczba wypieków. Oceniający byli pod wrażeniem zarówno smaku, jak i prezentacji przygotowanych babek.

Jak co roku w Niedzielę Palmową Chmielno zamieniło się w swego rodzaju kulinarną stolicę regionu. A to za sprawą nieodłącznego konkursu na Chmieleńskie Babki Wielkanocne.

To już 10. edycja smakowitych zmagań i, jak przystało na jubileusz, imprezę udało się zorganizować z należytym rozmachem. Przede wszystkim dlatego, że w głównym konkursie zgłoszono rekordową jak dotąd liczbę wypieków - 39. Wynik ten tym bardziej robi wrażenie, że w ciągu 10 lat powstało tu łącznie ok. 250 babek.

Prace uczestników oceniało jury w składzie: Sebastian Cichy (przewodniczący), Krystian Sosnowski oraz będący jednocześnie gościem specjalnym imprezy Patryk Galewski - szef kuchni, serdeczny przyjaciel ks. Jana Kaczkowskiego i autor książki „Kuchnia na pełnej petardzie”. Jurorzy zwracali uwagę nie tylko na smak, ale też np. pulchność, pomysłowość czy oddanie tradycyjnych receptur.

ZOBACZ TEŻ:
Po raz trzeci przygotowali Przegląd Piosenki Pozytywnej „Co nam w duszy gra…”

Oceniający wielkanocne wypieki byli pod wrażeniem każdej z babek. Tym bardziej, że debiutowali w roli jurorów w tym konkursie.

- Dla mnie to wielki zaszczyt, bo to niesamowite wydarzenie, niesamowite smaki. 39 babek, oczywiście lepsze, gorsze, ale wszystkie były fantastyczne, bo z wielkim, kaszubskim sercem - komentuje Sebastian Cichy. - Zdecydowanie trudno było wybrać najlepsze, bo przy takiej liczbie babek... jedne były słodkie, drugie mniej, były bardziej zbite, bardziej wilgotne, ale naprawdę bardzo dobra praca, wykonana przez uczestników.

Na dodatek do sześciu głównych kategorii konkursu (wyniki na końcu artykułu) przyznano też nagrodę specjalną. Zdobył ją Tadeusz Makowski za „Chmieleńskie Babki w Paryżu” - wypieki wplecione w imponującą, drewnianą Wieżę Eiffla. Sam autor przyznaje, że zawsze stara się w wyjątkowy sposób urozmaicić tego typu prace konkursowe, co, jak widać, owocuje...

Multum atrakcji na imprezie w Chmielnie

Chmieleńskie Babki Wielkanocne to jednak nie tylko konkurs kulinarny. W niedzielę Dom Kultury w Chmielnie zastawiony był wręcz stoiskami z różnorakimi, ręcznie robionymi ozdobami na Wielkanoc. Dla dzieci zaś przygotowano warsztaty.

Podczas wydarzenia, za sprawą gościa specjalnego, trwała też zbiórka na Fundację im. Ks. Jan Kaczkowskiego, każdy mógł również zaopatrzyć się w książki Patryka Galewskiego.

Przede wszystkim jednak nie tylko jurorzy mogli skosztować smakowitości. Po ogłoszeniu wyników zebrani mieli okazję do woli próbować konkursowych babek. Wcześniej również pyszności serwowały koła gospodyń wiejskich, z kolei Sebastian Cichy i Krystian Sosnowki przygotowali wyjątkową karpatkę z boczku z czipsem ze świńskiej skóry. Tak opisane może nie brzmi szczególnie zachęcająco, ale wielu przekonało się, że szefowie kuchni wiedzą, co robią. Byli i tacy, co ochoczo sięgali nawet po dokładkę.

Ponadto, przy okazji zmagań kulinarnych, rozstrzygnięto dodatkowe dwa konkursy - na najlepiej udekorowany stół KGW oraz najpiękniejszą palmę wielkanocną.

W tym pierwszym uczestniczki same mogły sobie wybrać nagrody - pierwszeństwo miały zwyciężczynie. Oceniających najbardziej urzekł stół KGW „Kożyczkowianki” z Kożyczkowa, drugie były panie z KGW w Miechucinie, a trzecie KGW EkoBabki z Chmielna. Pozostałe uczestniczki - Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wyjątkowych „Tatczezna”, KGW Borzestowo i KGW w Długim Krzu „Marzebionci” - otrzymały wyróżnienia.

Jeśli zaś o palmy chodzi to jako najlepsza wybrano tę, przygotowaną przez KGW w Żurominie. Drugie miejsce zajęła praca podopiecznych Środowiskowego Domu Samopomocy w Chmielnie. Trzecie zaś były Liliana Dera i Wiktoria Dera z Kożyczkowa. Wyróżnienie powędrowało do pań z KGW Borzestowo.

Wyniki X Konkursu Kulinarnego Chmieleńskie Babki Wielkanocne

Kat. Babka Smaczna

  1. KGW Miechucino za Babkę Miechucinkę
  • wyróżnienie: Maria Maciejewska-Kluczyńska za Babkę Cud

Kat. Babka Pulchna

  1. Jola Ejtminowicz za Babkę Wiszącą
  • wyróżnienie: KGW w Żurominie za Babkę Cytrynową

Kat. Babka Estetyczna

  1. Beata Płotka za Babkę Drożdżową z Rodzynkami
  • wyróżnienie: Małgorzata Liedtke za Babkę Zdrowotną z Sosen Szodonowym

Kat. Babka Tradycyjna

  1. Roksana Czaja za Babkę Marchewkową
  • wyróżnienie: Katarzyna Leyk za Babkę Cytrynową

Kat. Babka Pomysłowa

  1. Karolina Elas za Babkę Pomarańczowo-Pistacjową
  • wyróżnienie: Teresa Piask za Babkę Kaszubską

Kat. dla dzieci - Babka Bajeczna

  1. Lilianna Trowska za Babkę wg Mamy
  • wyróżnienie: Kinga Kuziemkowska za Babkę Jajko Niespodzianka

Nagroda Specjalna

  • Tadeusz Makowski za Chmieleńskie Babki w Paryżu

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto