Więcej niż DNA - Bill Sullivan
Dlaczego pociągają nas określone typy osobowości? Dlaczego głosujemy tak, a nie inaczej? Co powoduje, że jesteśmy właśnie tacy? Poznaj wyjaśnienie głęboko ukrytych tajemnic. Im więcej przecież się wie o sobie, tym łatwiej przejść przez życie i zrozumieć innych ludzi.
Dlaczego to powiedziałem? Co mnie opętało, żeby tak postąpić? Co się ze mną dzieje?
Wciąż szukamy odpowiedzi na te podstawowe pytania. Nauka zna rozstrzygnięcie. Źródłem uwielbienia pewnych potraw, wyboru partnera czy też odczuwanych emocji i naszych przekonań są: DNA, drobnoustroje i środowisko.
Kolendra smakująca jak mydło, nie lubisz sałaty, nie możesz żyć bez kawy, uważasz że drogie wino smakuje lepiej, kochasz śmieciowe jedzenie, trudno wyrzec ci się cukru – to tylko niektóre przypadki, które motywowane są uwarunkowaniami genetycznymi.
Autor - Bill Sullivan - z dużą dozą humoru i zrozumiałym językiem opowiada o tym, jak geny, ślady epigenetyczne, mikroby, procesy psychiczne i wzory zachowań wpływają na naszą osobowość i działania. Połączenie odkrywczych eksperymentów i lekkiej narracji z mnóstwem fascynujących spostrzeżeń sprawia, że Więcej niż DNA ułatwia zrozumienie, kim w istocie jesteśmy.
Poznamy swoje smaki, swój apetyt, uzależnienia, nastroje... a także - swoją przyszłość.
Dinopedia. Najlepsza encyklopedia dinozaurów - „Dino” Don Lessem
Nowe, zaktualizowane i rozszerzone wydanie "Dinopedii" to najbardziej kompletne i aktualne spojrzenie na świat dinozaurów. Czas na nowo odkryte gatunki: eotrachodona, kosmoceratopsa, anzu i wiele innych.
Poznaj najnowsze doniesienia paleontologów o najstarszym znanym dinozaurze. Dowiedz się, dlaczego wiele gigantycznych dinozaurów żyło w stadach. Odkryj, czemu niektóre dinozaury miały pióra.
W książce znajdziesz o wiele więcej fascynujących faktów, a także wszystkich swoich prehistorycznych ulubieńców. Będziesz nawet mógł sędziować w największych bitwach dinozaurów wszech czasów i typować ich zwycięzców!
Wędliny domowe
Tę książkę napisało dwóch praktyków – entuzjastów wyrabiania domowych wędlin – i zrobili to po męsku, w krótkich, oszczędnych słowach: nie ma w niej ani grama zbędnych treści, są za to użyteczne metody, przepisy, z których wszystko zawsze się udaje, a także zachęty, by w żadnym razie nie obawiać się, że to trudne.
Stanisław Klimaj i Henryk Rajchert wprowadzają w tajniki domowej produkcji wędlin i przedstawiają proste, sprawdzone rozwiązania, dzięki którym będziemy mogli się cieszyć smakami tradycyjnych szynek, baleronów czy rolad oraz bardziej wyszukanymi pastrami bądź kindziukiem. Niezwykle apetyczne fotografie przeniosą nas do rodzinnego stołu, nad maszynkę do mięsa czy wśród aromatu jedynego w swoim rodzaju dymu z przydomowej wędzarni. A to tylko początek zalet.
Jedzenie to jedna z najbardziej podstawowych ludzkich potrzeb – a zarazem jedna z tych mających największy wpływ na jakość życia oraz na zdrowie. Specjaliści coraz częściej mówią, że gdyby ludzie odżywiali się zdrowo i racjonalnie, wcale nie potrzebowalibyśmy przyjmować żadnych witamin, suplementów diety i innych chemicznych „wspomagaczy”, a ogromnej ilości chorób dałoby się uniknąć w najprostszy i najprzyjemniejszy sposób: jedynie poprzez dobre, wartościowe jedzenie.
Autorzy tej książki podpowiadają, jak nie rezygnując z ulubionych smaków, odżywiać się bardzo smacznie, znacznie zdrowiej oraz… etycznie. Przekonują, że naprawdę każdy może pozyskać mięso z mniejszych ubojni i sam zająć się domowym wyrobem wędliniarskich rarytasów. Podobno, to nic trudnego!
Konkurs został rozwiązany
Laureatów naszego konkursu poinformowaliśmy e-mailem o sposobie odbioru książki.
Gratulujemy!
Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?