Ciasto drożdżowe z kruszonką
Składniki:
60 dag mąki, 3 żółtka, 0,5 szklanki oleju, 5 dag drożdży, 0,25 litra mleka, 3 łyżki cukru, sól, 5 dag masła, 5 dag cukru, 7 dag mąki
Wykonanie:
Z 5 dag masła, 5 dag cukru i 7 dag mąki zrobić kruszonkę. Z drożdży, 2 łyżek mleka i odrobiny cukru zrobić rozczyn, dodać do pozostałych składników i wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie podzielić ciasto na 7 części. Każdą z części rozwałkować na niewielki prostokąt i nałożyć nadzienie np: śliwki, orzechy, skórkę z pomarańczy. Zrobić rulon i ułożyć w tortownicy jeden obok drugiego, posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?