W skrócie
Popularny sos tysiąca wysp jest łatwo dostępny w sklepach spożywczych. Jednak czytając etykietę, można zauważyć, że składa się z kilku rodzajów cukru, sztuczne barwniki i zagęstniki. Proponujemy lżejszą wersję, choć nie dietetyczną. Zachęcamy, aby korzystać z produktów o krótkim składzie i w miarę możliwości używać własnych przetworów. Na przykład znakomicie sprawdzi się domowy ketchup z pomidorów lub własnoręcznie zrobiony majonez. Podpowiadamy przepis na prosty sos tysiąca wysp idealny do grillowanego mięsa.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć galerię
Sos tysiąca wysp – domowy przepis
Liczba porcji: na 1 słoiczek.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka ketchupu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
- 1 szczypta soli.
W naszej galerii możecie zobaczyć składniki na sos tysiąca wysp
Jak zrobić sos tysiąca wysp?
Przygotowanie:
- Cebulę należy obrać, umyć i pokroić w kostkę, a świeżą cytrynę wycisnąć na sok.
- Natkę pietruszki trzeba umyć i drobno posiekać.
- W miseczce należy umieścić majonez, jogurt naturalny, ketchup i wlać sok z cytryny. Składniki należy dokładnie wymieszać.
- Następnie produkty na sos tysiąca wysp trzeba doprawić pieprzem cayenne, mieloną słodką papryką i solą.
- Do sosu tysiąca wysp trzeba dodać posiekaną natkę pietruszki i czerwoną cebulę.
- Sos tysiąca wysp jest gotowy do podania.
[/sc]Sposób podania
Sos tysiąca wysp jak z McDonalda przyda się do kanapki z szarpaną wołowiną, burgerów wołowych, a nawet kanapki z kotletami mielonymi. Własnoręcznie przyrządzony sos tysiąca wysp może stać się także sosem do domowej sałatki lub surówki z młodej kapusty.
Oryginalny skład sosu tysiąca wysp
Warto wiedzieć, że w Stanach Zjednoczonych sos tysiąca wysp ma różne formy i składniki. Ten fakt przybliża go do polskiego sosu tatarskiego. W sosie tysiąca wysp spotkać można także pokrojone drobno jajka ugotowane na twardo albo piklowane warzywa na słodko. Od czasu do czasu można spotkać pikantną wersję sosu z dodatkiem chili lub sosu sriracha. W części przepisów można spotkać mieszankę świeżych ziół np.: tymianku i koperku. Każdy z nich będzie smakować wyjątkowo, a nasz przepis można traktować jako smaczną bazę do kulinarnych eksperymentów.
Pochodzenie sosu tysiąca wysp
Nazwa sosu nie jest związana z konkretnym archipelagiem, a z pograniczem amerykańsko-kanadyjskim. Właśnie tam znajduje się region Tysiąca Wysp, w którym mieszkała twórczyni sosu Sophia LaLonde. Dzięki aktorce teatralnej May Irwin sos zyskał nazwę i rozgłos, a następnie zainteresowali się nim właściciele hotelu Herald. Warto wiedzieć, że butelki sosu wciąż są sprzedawane gościom.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?