Wyborny sernik na słono z pomidorkami. Pyszne, wytrawne ciasto z trzech rodzajów sera. Idealny na imprezy, święta i rodzinne spotkania

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Na kolejnych zdjęciach w galerii zobaczysz, jak krok po kroku przygotować wytrawny sernik. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Na kolejnych zdjęciach w galerii zobaczysz, jak krok po kroku przygotować wytrawny sernik. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Karolina Głogowska
Sernik na słono to rarytas dla miłośników sera i wytrawnych wypieków. Składa się z trzech rodzajów sera: twarogu sernikowego, mascarpone i twardego sera żółtego. Całość smakuje wybornie i z pewnością pozytywnie zaskoczy twoich gości.

W skrócie

Sernik na słono z pomidorkami to propozycja dla osób, które lubią wytrawne tarty i ciasta. Sernik doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezę, spotkanie w rodzinnym gronie, czy lekka kolacja. Przygotowujemy go z twarogu sernikowego, mascarpone i twardego sera żółtego. Ubita na sztywno śmietanka dodaje masie lekkości. Wypróbuj nasz przepis na sernik na słono i zaskocz rodzinę pysznym, wytrawnym wypiekiem.

Na kolejnych zdjęciach galerii zobaczysz, jak krok po kroku przygotować sernik. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Sernik na słono z pomidorkami – przepis na wytrawne ciasto

Czas przygotowania: 20 minut + 60 minut pieczenia
Porcja: blacha o średnicy 26 cm
Poziom trudności: średnicy

Składniki:

  • 650 g twarogu sernikowego Mlekpol 18%,
  • 250 g sera mascarpone Mlekpol,
  • 100 ml śmietanki UHT Łaciata 30%,
  • 50 g tartego sera Jantar,
  • 2 średnie jajka,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • mała pikantna papryczka,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich,
  • bułka tarta do wysypania formy,
  • sól, pieprz.

reklama

Polecam także: Wyśmienity mazurek czekoladowy. Najlepszy wielkanocny mazurek

Jak zrobić sernik na słono z pomidorkami koktajlowymi?

  1. W naczyniu miksera umieściłam twaróg i mascarpone, po czym zmiksowałam je.
  2. Pojedynczo dodałam dwa jajka i znowu zmiksowałam.
  3. Ser rozdrobniłam i dodałam do masy serowej. Dodałam jajka i ponownie zmiksowałam.
  4. W osobnej miseczce wymieszałam mąkę pszenną i ziemniaczaną.
  5. Obie mąki dodałam do masy serowej i wymieszałam całość.
  6. Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno. Dodałam do masy i wymieszałam.
  7. Dodałam sól, pieprz, przyprawy oraz posiekaną papryczkę. Wymieszałam całość.
  8. Dno okrągłej formy wyłożyłam papierem do pieczenia. Boki wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką tartą.
  9. Do formy wlałam masę serową.
  10. Wstawiłam sernik do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piekłam godzinę.
  11. Po godzinie wyłączyłam piekarnik i uchyliłam drzwiczki. Zostawiłam sernik w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w kuchni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wyborny sernik na słono z pomidorkami. Pyszne, wytrawne ciasto z trzech rodzajów sera. Idealny na imprezy, święta i rodzinne spotkania - Strona Kuchni

Wróć na dabrowagornicza.naszemiasto.pl Nasze Miasto