Wyśmienity mazurek z mascarpone, masłem orzechowym i figami. Prosty przepis na pyszne ciasto na Wielkanoc. Zachwyt rodziny gwarantowany

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Jest wiele przepisów na mazurki wielkanocne. Ten zaskakuje składnikami
Jest wiele przepisów na mazurki wielkanocne. Ten zaskakuje składnikami Getty images/pinxit/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłowego przepisu na mazurek wielkanocny? Przygotuj pyszne kruche ciasto z kremem z mascarpone, masłem orzechowym i Nutellą. Wypróbuj nasz przepis na wyborny mazurek z figami i zachwyć całą rodzinę.

W skrócie

Mam dziś dla ciebie przepis na pyszny mazurek wielkanocny w nieco bardziej nowoczesnym wydaniu. Tradycyjnie do mazurka przygotowujemy masę kajmakową lub czekoladową, czasem również powidła. W tym przepisie krem do mazurka składa się z serka mascarpone, masła orzechowego, białej czekolady i Nutelli. To bardzo smaczne połączenie, idealne do lekkiego, kruchego ciasta na mazurek. Całość ozdabiamy suszonymi figami, które przełamują słodycz kremu.

Mazurek z figami – przepis na pyszne ciasto na Wielkanoc

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja: blacha 20x30 cm
Poziom trudności: średni

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 160 g zimnego masła Łaciate,
  • 40 g cukru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka śmietany UHT Łaciata 30%.

Na krem:

  • 100 g masła orzechowego,
  • 120 g serka mascarpone Mlekpol,
  • 60 g białej czekolady,
  • 1 łyżka Nutelli.

Dodatkowo:

  • 6 suszonych fig,
  • pół szklanki solonych orzeszków ziemnych.

reklama

Jak zrobić mazurek z masłem orzechowym, nutellą i figami?

  1. Mąkę wysypałam na stolnicę, dodałam pokrojone w kostkę masło i żółtko, zagniotłam ciasto. Dodałam śmietanę, cukier i ponownie zagniotłam.
  2. Uformowałam z ciasta kulę, owinęłam folią i wsadziłam na pół godziny do lodówki.
  3. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto i ułożyłam w nasmarowanej masłem formie. Ponakłuwałam widelcem i piekłam 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  4. Przygotowałam krem. Masło orzechowe podgrzałam z czekoladą w kąpieli wodnej. Dodałam Nutellę, mascarpone i wymieszałam całość na gładki krem. Nie gotowałam.
  5. Ostudzone ciasto wysmarowałam polewą, udekorowałam figami i orzechami.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w Kuchni

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wyśmienity mazurek z mascarpone, masłem orzechowym i figami. Prosty przepis na pyszne ciasto na Wielkanoc. Zachwyt rodziny gwarantowany - Strona Kuchni

Wróć na dabrowagornicza.naszemiasto.pl Nasze Miasto